Als je drumles neemt dan zul je je eigen drumstokken moeten hebben. Muziekcentrum Schimmel heeft ze in verschillende soorten en maten. In het onderstaande artikel lees je hoe je toto de juiste keuze komt. Ook voor een drumstel of een elektronisch drumstel kun je bij Muziekcentrum Schimmel terecht. Er is ook een mogelijkheid om een drumset te huren (huurkoop)

Er zijn veel verschillende soorten en maten drumsticks. Klanten vragen ook altijd naar de verschillen tussen de ene of de andere stok. Muziekcentrum Schimmel heeft een aantal verschillende opties voor drumsticks in de webshop staan. Maar voor welke drumstokken kies je nu bij Muziekcentrum Schimmel?

Fran Azzarto schreef voor Drummersworld een verhelderend artikel over de gebruikte letters en materialen wat we graag met je delen.

Drumstokken zijn niet al te raadselachtig, maar er is informatie waar je uit moet putten bij het kiezen van een bepaalde maat of model. Hier zijn enkele vragen die u mogelijk stelt.

Wat betekenen de cijfers en letters?

De geschiedenis achter de cijfers en letters op de drumsticks is een beetje mistig. De letters stonden oorspronkelijk voor muziekstijlen, terwijl het nummer gerelateerd was aan de diameter van de stok. Hoe groter de diameter, hoe lager het getal. Sommige van deze codering is nog steeds van toepassing op de huidige standaard stick-modellen. Hier is een uitsplitsing van wat de bedrijven gebruikten in de vroege jaren 1900, toen dit systeem voor het eerst werd opgericht:

 • De letter A stond voor orkest.
 • De letter B stond voor marching en concertbands.
 • De letter S stond voor straatband.
 • De letter D, gebruikt door Gretsch, stond voor de danceband.
 • 2B is de meest gebruikelijke maat voor een dikke stok.
 • 7A is de meest gebruikelijke maat voor een dunne staaf.

De meeste stickfabrikanten bieden nog steeds de klassieke modellen: 2B, 5A, 5B en 7A. Zoals Pat Brown van Promark het verwoordt: “Bovendien hebben de meeste bedrijven hun eigen individuele systemen voor het benoemen of nummeren van stokjes gebruikt en meestal zijn die namen of nummers weinig meer dan generieke onderdeelnummers die weinig of geen relevantie hebben voor de grootte of vorm van de stok. “Dus om ervoor te zorgen dat uw klanten niet overweldigd raken door de opties terwijl ze op zoek zijn naar de juiste stick, overweeg dan om paren in de basisgroottes in de buurt te hebben om u in de juiste richting te helpen.

Wat is het verschil tussen stokjes gemaakt van hickory, esdoorn, eiken en plastic?

De meest gebruikte houtsoorten zijn hickory en esdoorn (maple). Esdoorn is 10 procent lichter dan hickory, waardoor drummers een stok met een grotere diameter kunnen gebruiken zonder dat deze te zwaar is. Maple speelt ook een beetje sneller. Het slijt echter vrij snel. Hickory is een harder hout en gaat langer mee dan esdoorn. Hickory is ook redelijk veerkrachtig en kan de schok absorberen van een hard-hitting drummer. Eiken is de zwaarste houtoptie. De Japanse Shira Kashi witte eiken stokken van Promark zijn 10 procent zwaarder dan die gemaakt met Amerikaans hickory. De extra dichtheid betekent dat eiken sticks bestand zijn tegen intensere speelstijlen.

De bottom line is dat eiken het langst meegaan. Hickory heeft een natuurlijk gevoel, neemt een gemiddelde hoeveelheid straf, en is de meest veelzijdige van de drie houtsoorten. Esdoorn zorgt voor meer gevoeligheid en is misschien beter geschikt voor lichtere spelsituaties.

 • Hickory is van middelmatig gewicht en duurzaam.
 • Maple is lichtgewicht en snel.
 • Eik is zwaar en duurzaam.

Hoe beïnvloedt de topvorm van de stick het geluid?

Er zijn vijf basisvormen van drumsticktips, en elk daarvan produceert een ander geluid en heeft een ander gevoel, vooral als het gaat om het spelen van cimbalen.

 • Ovaal: grootste spectrum van geluid
 • Traan: warm met gerichte lage tonen
 • Ronde / bal: schoon, helder en knapperig
 • Acorn: vol, rijk en dik
 • Vat: pittig en luid

Houd bij het kiezen van sticks rekening met het type muziek dat u speelt. Moet je gehoord worden bij een paar Marshall versterkers? Als dat zo is, zou een nylon-tip-model in de vorm van een ton het beste werken.

Wat is het verschil tussen houten en nylon tips?

Mark Dyke van Vic Firth: “De drummer kiest tussen een stok op hout- en nylon-punt gebaseerd op de gewenste geluidskleur van het cimbaal. Nylon tips zorgen voor een helderder geluid dan hout. “Ook nylon tips zijn vrijwel onverwoestbaar, dus nylon tips zullen ver uitstijgen boven houten tips. De unieke nylon tip van de Regal Tip is ontworpen om de duurzaamheid van kunststof te bieden met het warmere geluid van hout.

 • Nylon: duurzame tip, helder geluid
 • Hout: vol en warm geluid
 • Regal Tip E-serie: duurzame tip, warm geluid

Welk effect heeft lakken op de sticks?

Lak dicht het hout af en stabiliseert het vochtgehalte. Het kan ook helpen een meer comfortabele grip te bieden. Het driestaps lakproces van Regal Tip is ontworpen om het comfort een stapje hoger te brengen. Volgens Carol Calato van Regal Tip: “Deze lakafwerking krijgt eigenlijk een licht kleverig gevoel wanneer je hand tijdens het spelen opwarmt.”

Sommige lakken zijn te dik voor bepaalde drummers; die spelers zullen een model nodig hebben dat dichter bij onbewerkt hout staat. Als je handen heel gemakkelijk zweten, kan een stok met veel lak heel moeilijk vast te houden zijn. Een “specialty grip” -stick kan de beste keuze zijn; deze modellen zijn voorzien van antislip coating in de richting van het uiteinde van de butt.

 • Gelakt: glad aanvoelend, vochtbestendig
 • Ongeverfd: stevige grip, gevoelig voor veranderingen in het vochtgehalte
 • Gripstok: geen slip, vochtbestendig

Wat is de beste maat en het beste model voor een beginner?

Eén maat past niet allemaal. Als een drummer kleine handen heeft (vanwege leeftijd of postuur), zou de meest logische aanbeveling een kleinere stick zijn dan degene die wordt gebruikt door iemand met een grotere hand. Maar er is wat experimenteren vereist om te vinden wat het meest comfortabel voelt. Een 7A is een goede keuze voor iemand met kleine handen, zoals een jonge student. Een 5A is het meest gebruikte model voor gemiddelde tiener- of volwassen handen. Sommige bedrijven bieden een stick die speciaal is gemaakt om te passen in de kleine handen van een jonge drummer. Dat zijn Vic Firth’s SD 1 Jr., Vater’s Junior Sticks en Promarks SD1F Future Pro.

Overweeg de grootte van je hand en speel een paar keer op een rubberen pad met verschillende stokken. Als de slag een beetje uit de hand loopt met een dunne staaf, probeer dan een dikker model. Controle is alles voor een beginnende drummer en het vinden van de juiste maat stick is een cruciaal element in het ontwikkelen van de juiste techniek.