Goed om te weten! Veel gestelde vragen.

Uiteraard beantwoorden wij graag uw vragen, maar wellicht vindt u het antwoord al via onderstaande informatie.

Het moment waarop je kunt starten is afhankelijk van de cursus die je zelf of je kind(eren) wil(len) volgen. 

 • Bij privélessen kun je altijd starten mits we een plekje voor je kunnen vinden. 
 • Bij duo- en groepslessen instrumentaal onderwijs kom je in eerste instantie op onze wachtlijst. Afhankelijk van andere aanmeldingen kijken wij of er match gevonden kan worden qua leeftijd en instrument.
 • Bij alle musicallessen op dinsdag, woensdag en donderdag is instromen mogelijk tot aan de voorjaarsvakantie.
 • Bij korte cursus van 5 of 8 weken is instromen na de 1ste les nog mogelijk.
 • Bij korte cursus van 15 weken is instromen tot aan met de 3de week mogelijk.

Als je nog vragen hebt, neem dan contact met ons op.

Ja, proeflessen zijn standaard bij aanvang van de lessen. Een voorwaarde is wel dat er een inschrijving is gedaan. Er zijn drie soorten proeflessen:

 1. Privéles
  Deze lessen zijn ingesteld om nieuwe leerlingen over een langere periode te laten ervaren wat er bij privéles komt kijken. Na de eerste les, de kennismakingsles, zijn er nog negen proeflessen die je volgt om te kijken of de cursus bevalt. De leerling kan de cursus, die in principe voor het gehele cursusjaar wordt aangegaan beëindigen, maar moet dit schriftelijk na de laatste proefles aan de administratie mededelen. Telefonische annuleringen worden niet geaccepteerd. Het verschuldigde lesgeld bedraagt, bij het correct opzeggen van de cursus 10 lessen inclusief inschrijfgeld.
 2. Duo- en groepslessen instrumentaal
  Deze cursus bestaat uit een serie van 15 lessen. De eerste les is een kennismakingsles. Bevalt deze niet, zeg/mail ons dan meteen, want dit heeft consequenties voor duo/groepje. Ga je na deze kennismakingsles door, dan ga je voor de 15 lessen en is tussentijdse opzegging niet mogelijk. Tijdens deze eerste serie bekijkt de docent de vorderingen van de leerlingen binnen het duo/groepje en of ze met dezelfde samenstelling een vervolgserie kunnen volgen. Wij overleggen dit met onze docent. Ontvangen wij geen opzegging van de leerling en geen negatief advies van onze docent, dan gaan wij ervan uit dat een vervolgserie van 15 lessen gaat plaatsvinden.
 3. Korte cursus van 5/8 groepslessen
  Voor korte cursussen van 5 tot 8 lessen zijn er geen proeflessen, maar als het na de eerste les niet lukt, meldt dat dan meteen.
 4. Groepslessen overige
  Voor alle overige groepslessen gelden 3 proeflessen. Indien de cursus niet bevalt, kunnen leerlingen nog stoppen voor de 4e les. De leerling kan de cursus, die in principe voor het gehele cursusjaar wordt aangegaan beëindigen, maar moet dit schriftelijk vóór de 4e les aan de administratie mededelen. De leerling ontvangt dan een rekening voor de drie proeflessen.

Het is natuurlijk altijd vervelend dat je door bepaalde omstandigheden een les moet missen.

 1. Gemiste les door docent
  Als een docent een les mist door ziekte of verplichtingen elders, dan dient zij/hij deze les in te halen. De Gooische Muziekschool heeft hiervoor gedurende het seizoen inhaallessen ingepland die hiervoor gebruikt kan worden. De docent kan in overleg met de leerling de les op een ander tijdstip inhalen, bijvoorbeeld omdat het op een ander moment past in haar/zijn rooster. Deze laatste vorm is altijd in overleg met de leerling. De formele inhaallessen zie je op ons vakantierooster.
 2. Gemiste les door leerling bij privélessen
  Bij een afzegging door de leerling is de docent niet verplicht om deze les in te halen. 
 3. Gemiste les door leerling bij duo- of groepslessen
  Bij een afzegging door de leerling is de docent niet verplicht om deze les in te halen. 

Ja, je hebt een instrument nodig om thuis te oefenen. Als je thuis niet kunt oefenen zullen de vorderingen achterwegen blijven.

In algemene zin kun je een instrument huren, huur(kopen) of aanschaffen. Informeer bij Muziekcentrum Schimmel aan de Dr. Schaepmanlaan 6 te Bussum of bel, 035 – 685 26 23. Zij kunnen je uitstekend informeren en een passende aanbieding doen.

Openingstijden zijn van dinsdag t/m vrijdag van 10.00 tot 18.00 uur en op zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur. Check de website tijdens de vakantieperiodes.

Een van de moeilijkste dingen m.b.t. het bespelen van een instrument is het oefenen. Met name voor kinderen (6 tot 10 jaar). Vrijwel altijd wanneer een kind stopt met een instrument horen wij: “Tsja, de lessen vindt hij/zij heel erg leuk, maar het oefenen thuis is zo moeilijk en dan komt er ruzie”. 

Dus hoe krijg je het als ouder voor elkaar om je kind te laten oefenen? Hierbij de link voor een aantal tips vanuit de ervaring van De Gooische Muziekschool.